Borscs leves

Publikálva: 2017. július 10.
Cimkék : leves 

Az eredeti recept szerint oldalasból készül, és minden hozzávalónak megvan a maga sorrendje és ideje, hogy mikor kerül bele a levesbe.

Hozzávalók
6 adagra
  1. Az oldalas főzéséhez
  2. 750 g sertés oldalas
  3. 1.5 L víz
  4. 4 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  5. 1 evőkanál só
  6. 10 szem feketebors (egész)
  7. 2 gerezd fokhagyma
  8. 1 kis fej vöröshagyma
  9. A zöldségek párolásához
  10. 200 g sárgarépa
  11. 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
  12. 250 g fejes káposzta
  13. 2 evőkanál olívaolaj
  14. 3 gerezd fokhagyma
  15. 1 közepes fej vöröshagyma
  16. 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
  17. 1.5 teáskanál só
  18. 0.5 teáskanál fehérbors (őrölt)
  19. 400 g paszírozott paradicsom (passata)
  20. 1 púpozott evőkanál kristálycukor
  21. 250 ml víz
  22. A cékla párolásához
  23. 200 g cékla (nyers)
  24. 1 evőkanál olívaolaj
  25. 0.5 teáskanál citromlé
  26. 2 csipet só
  27. Habarás előtt
  28. 150 g burgonya
  29. 2 evőkanál petrezselyemzöld
  30. A habaráshoz
  31. 200 ml főzőtejszín (15-20%-os)
  32. 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
Elkészítés
160 perc
  1. A darabokra vágott oldalast hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a sót, a borsot, a fokhagymát, a vöröshagymát. Amikor felforrt, a keletkezett habot eltávolítjuk a tetejéről, majd puhára főzzük.

  2. A zöldségeket vékony csíkokra, a hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.

  3. A céklát kevés olajon, pár csepp citromlé, és egy csipet só hozzáadásával megdinszteljük.

  4. Olíva olajon elkezdjük pirítani a vöröshagymát, és a fokhagymát, majd megszórjuk liszttel.

  5. Hozzáadjuk a sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret, majd kissé átpirítjuk. Beletesszük a káposztát is, sózzuk, borsozzuk.

  6. A zöldségekre öntjük a passzírozott paradicsomot, hozzáadjuk a cukrot, a vizet, majd az egészet puhára főzzük. Amikor elkészült, hozzáadjuk a céklát is.

  7. A megfőtt húst lefejtjük a csontról, és falatnyi darabokra vágjuk.

  8. A levest - amiben a húst főztük - rászűrjük a zöldségekre, beletesszük a húst.

  9. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, és az apróra vágott petrezselyem levelet. Lassú tűzön addig főzzük még a levest, amíg a burgonya meg nem puhul (ez kb. még fél óra).

  10. A főzés végén hozzáadjuk a tejszínben alaposan elkevert lisztet, és még forralunk rajta egyet.

  11. Tejföllel díszítve tálaljuk a borscs levest.