Káposztás pogácsa

Publikálva: 2017. július 13.
Cimkék : pogácsa 

Nagyon jó vendégváró fogás.

Hozzávalók
3 főre
  1. A tésztához
  2. 300 g búzaliszt (BL55)
  3. 100 g vaj
  4. 2 db tojássárgája
  5. 1 teáskanál adalékmentes só
  6. 20 g élesztő (friss)
  7. 200 ml tejföl (12%-os)
  8. 0.5 teáskanál kristálycukor
  9. A töltelékhez
  10. 300 g fejes káposzta
  11. 2 evőkanál olívaolaj
  12. 1 teáskanál adalékmentes só
  13. 1 nagy csipet fehérbors (őrölt)
  14. 1 teáskanál kristálycukor
  15. A pogácsa lekenéséhez
  16. 1 db tojásfehérje
  17. 1 csipet adalékmentes só
Elkészítés
135 perc
  1. A káposztát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd az olívaolajon elkezdjük dinsztelni. Sózzuk, borsozzuk, teszünk bele cukrot és készre pároljuk. Alaposan kihűtjük.

  2. A tejfölt meglangyosítjuk, kiveszünk belőle 50 ml-t. Beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A tetejét megszórjuk egy csipet liszttel, letakarjuk és megvárjuk, amíg felfut.

  3. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat és a felfutott élesztőt.

  4. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a maradék langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk.

  5. Amikor már jól eldolgoztuk, lisztezett deszkán cipót formázunk belőle, majd 15 percig kelesztjük.

  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra, kb. 1 ujjnyira kinyújtjuk, majd a kihűlt káposzta felét rátesszük.

  7. A tészta felső egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy alul egyharmad rész tészta kimaradjon.

  8. Az alsó még szabadon lévő egyharmad rész tésztát fölfelé ráhajtjuk a már dupla tésztarétegre. Ezután balról hajtjuk be a tészta egyharmadát úgy, hogy a jobb oldalon kimaradjon egyharmadnyi rész. A jobb oldalon még szabadon lévő tésztarészt ráhajtjuk balra, a többi tésztára. Konyharuhával letakarva újabb 15 percet kelesztjük. Ismét kinyújtjuk, rátesszük a káposzta másik felét, majd hajtogatjuk.

  9. 15 percnyi pihentetés után újra kinyújtjuk, bevagdossuk a tetejét.

  10. Közepes, 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd a tenyerünk élével kissé megsodorjuk a pogácsákat, hogy kicsit magasabbak legyenek.

  11. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a csipetnyi sóval elkevert tojásfehérjével. 10 perc pihentetés után előmelegített 180 c fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük.

  12. Még melegen a legfinomabb a káposztás pogácsa.