Klasszikus babfőzelék

Publikálva: 2017. július 24.
Cimkék : bab 

Babfőzelék füstölt csülökkel.

Hozzávalók
3 adagra
  1. 150 g húsos szalonna (füstölt)
  2. 200 g tarkabab
  3. 1 kis fej vöröshagyma
  4. 3 gerezd fokhagyma
  5. 300 g burgonya (megtisztított, hámozott)
  6. 3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  7. 2 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
  8. 250 g tejföl (12%-os)
  9. 1 teáskanál só
  10. 2 csipet fehérbors (őrölt)
  11. 1 L víz
Elkészítés
70 perc
  1. A babot a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk.

  2. Másnap egy fazékba tesszük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, a beáztatott babot, a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet.

  3. Felöntjük 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk.

  4. Amikor a bab már majdnem megpuhult, beletesszük a kockára vágott burgonyát.

  5. Megvárjuk, amíg minden teljesen megpuhul, majd az edényt lehúzzuk a tűzről. A tejfölhöz adjuk a lisztet, teszünk hozzá a bab főzővizéből, és alaposan összekeverjük.

  6. A habarást a főzelékhez adjuk, majd folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik.

  7. Melegen tálaljuk az elkészült babfőzeléket.