Lencsegulyás

Publikálva: 2017. május 26.
Cimkék : lencse, gulyás 

A lencsegulyás igazi, szívmelengető fogás.

Hozzávalók
5 adagra
  1. 125 g lencse (száraz)
  2. 50 g szalonna (füstölt)
  3. 1 közepes fej vöröshagyma
  4. 3 gerezd fokhagyma
  5. 250 g marhalábszár
  6. 1.5 evőkanál fűszerpaprika
  7. 2 teáskanál só
  8. 3 csipet fehérbors (őrölt)
  9. 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  10. 2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  11. 0.5 db paradicsom
  12. 0.5 db TV paprika
  13. 0.5 csokor petrezselyemzöld
  14. 1 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
  15. 1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
  16. 2 csapott teáskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
  17. 1800 ml víz (hideg)
Elkészítés
120 perc
  1. A lencsét a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk.

  2. Az apró kockára vágott szalonnát elkezdjük sütni. Addig hevítjük, amíg ki nem olvad a zsírja. Ha esetleg szárazabb és kevés zsiradékot enged, akkor pótolhatjuk egy kevés sertés zsírral. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát, majd együtt sütjük tovább. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.

  3. A szalonnás hagymához adjuk a kockára vágott húst, majd addig pirítjuk, amíg el nem fő a leve és a hús ki nem fehéredik.

  4. Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd a húsra szórjuk a pirospaprikát. Felöntjük kb. 300 ml hideg vízzel, majd alaposan összekeverjük. Beletesszük a paradicsomot, a paprikát és a babérlevelet, majd elkezdjük főzni.

  5. Kb. fél óra főzés után hozzáadjuk a karikára vágott répát és fehérrépát, majd felöntjük a maradék vízzel. Ízlés szerint adunk hozzá ételízesítőt, majd beletesszük a petrezselymet.

  6. Újabb fél óra főzés után a leveshez adjuk a lencsét és puhára főzzük.

  7. Jó étvágyat a lencsegulyáshoz! :)