Serrano sonkás-gombás szűzpecsenye

Publikálva: 2017. június 6.
Cimkék : pecsenye 

Legjobb serrano sonkás-gombás szűzpecsenye recept.

Hozzávalók
3 adagra
  1. A fűszersóhoz
  2. 1 teáskanál adalékmentes só
  3. 3 csipet fehérbors (őrölt)
  4. 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  5. 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
  6. A gombához
  7. 1 evőkanál olívaolaj
  8. 250 g gomba - csiperke/sampion
  9. 1 gerezd fokhagyma
  10. A szűzérméhez
  11. 600 g sertésszűz
  12. 5 szelet serrano sonka
  13. A szűzérme alá
  14. 3 evőkanál olívaolaj
  15. 4 gerezd fokhagyma
  16. 200 ml bor (fehér, száraz)
  17. A mártáshoz
  18. 150 ml főzőtejszín (15-20%-os)
Elkészítés
60 perc
  1. Elsőként elkészítjük a fűszersót. Egy mozsárban, vagy elektromos fűszerdarálóban porrá őröljük a sót, a borsot, a köményt és a kakukkfüvet.

  2. A megtisztított, felszeletelt gombát olíva olajon elkezdjük pirítani, ízlés szerint megszórjuk az elkészített fűszersóval. Én 3 nagy csipetet tettem rá.

  3. Amíg sül a gomba, előkészítjük a húst. A szűzérméről eltávolítjuk a hártyás, inas részeket. Hosszában bevágjuk, kinyitjuk, mint egy könyvet, majd klopfolóval kicsit megütögetjük. Ízlés szerint megszórjuk a fűszersóval.

  4. Ráterítjük a sonkaszeleteket, elsimítjuk rajta a pirított gombát.

  5. Feltekerjük és kívül is bedörzsöljük fűszersóval. Az egész húsra, kívül-belül kb 1,5 teáskanálnyi fűszersóra volt szükségem.

  6. Egy tepsit megöntözünk olíva olajjal, és megforgatjuk benne a hústekercset. Mellé szórjuk a szeletelt fokhagymát, majd körbe locsoljuk fehérborral.

  7. A tepsit lefedjük alufóliával, és előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük. 30 perc után levesszük az alufóliát, és anélkül pirítjuk még a húst 10-15 percig. A sütési idő sütőfüggő. Érdemes 5 percenként meglocsolni a húst a szafttal, nem hagyja kiszáradni. Amikor elkészült a hús, tegyük egy deszkára és kicsit pihentessük.

  8. Ha valaki szereti a sült húshoz a különféle mártásokat, az nagyon ízletes mártást tud készíteni a hús szaftjából. Én most egy villával összetörtem a hússal együtt sült fokhagymát, majd a szafttal együtt egy gyorsforraló edénybe öntöttem. Felforraltam és adtam hozzá főzőtejszínt. Pár perc alatt mártás állagúra sűrűsödött.

  9. Mártással, vagy anélkül tálalva is nagyon ízletes fogás a Serrano sonkás-gombás szűzpecsenye. :)