Szilvás pite

Publikálva: 2017. július 28.
Cimkék : szilva, pite 

A karamellizált szilva fantasztikus ízt kölcsönöz a süteménynek. Garantáltan a család egyik nagy kedvence lesz. Tehát sütésre fel! :)

Hozzávalók
4 adagra
  1. A tésztához
  2. 225 g búzaliszt (BL55)
  3. 125 g vaj
  4. 1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
  5. 0.5 sütőpor
  6. 75 g kristálycukor
  7. A töltelékhez
  8. 25 szem szilva
  9. 2 csapott evőkanál kristálycukor
  10. 1 evőkanál vaj
  11. 0.5 teáskanál fahéj (őrölt)
  12. 4 evőkanál búzadara
Elkészítés
60 perc
  1. A szilvát kimagozzuk, és cikkekre vágjuk.

  2. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd kevés vajon kicsit megdinszteljük. Alaposan kihűtjük.

  3. A tésztához elmorzsoljuk a sütőporos lisztben a vajat.

  4. Hozzáadjuk a tojást és a cukrot, majd alaposan összegyúrjuk.

  5. A tészta 2/3 részét lisztezett munkafelületen kinyújtjuk. Elég csak nagyjából, inkább majd a kezünkkel egyengessük el a tepsiben. Kicsit nehéz vele dolgozni, ha túl lágynak érezzük, még tehetünk hozzá lisztet.

  6. Vajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, és megszórjuk egy kevés búzadarával. A tepsi mérete 24x20x4 cm.

  7. A tésztára rendezzük a szilva szeleteket, és a tetejét is megszórjuk búzadarával.

  8. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a süti tetejét.

  9. Előmelegített sütőben, 180 C fokon 30 percig sütjük.

  10. Porcukorral tálaljuk a szilvás pitét.