Szőlős sült nyúl

Publikálva: 2017. június 20.
Cimkék : nyúl 

A szőlős sült nyúl egy igazi őszi finomság .

Hozzávalók
3 adagra
  1. 8 evőkanál olívaolaj
  2. 100 g húsos szalonna (füstölt)
  3. 50 g szalonnabőr (füstölt)
  4. 8 gerezd fokhagyma
  5. 700 g nyúlhús
  6. 2 szár rozmaring (friss)
  7. 1.5 dl bor (fehér, száraz)
  8. 1 teáskanál só
  9. 1 teáskanál fehérbors (őrölt)
  10. 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  11. 450 g szőlő - fehér
Elkészítés
100 perc
  1. A füstölt szalonnát a bőrével együtt csíkokra vágjuk, majd egy olajjal meglocsolt tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket is.

  2. A nyulat feldaraboljuk, a hártyás részeket eltávolítjuk. Én most a csontosabb részeket eltettem a fagyasztóba, mert nagyon finom húslevest lehet készíteni belőle.

  3. A hús darabokat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. A tepsibe helyezzük őket, majd mindegyiket meglocsoljuk kb. 1 evőkanálnyi olajjal.

  4. A tepsibe öntjük a fehér bort, majd lefedjük alufóliával. 190 C fokon kb. 50 percig sütjük.

  5. Levesszük az alufóliát, eltávolítjuk a rozmaring ágakat, majd egy villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Köré szórjuk az alaposan megmosott és lecsepegtetett szőlő szemeket, majd meglocsoljuk az alatta lévő szafttal. Visszatoljuk a sütőbe, és fólia nélkül kissé megpirítjuk a húst. Ezalatt a szőlő is megsül kissé és nagyon finom levet enged, amivel érdemes 5 percenként meglocsolni a húst.

  6. Párolt rizzsel tálaljuk az elkészült szőlős sült nyulat. :)