Töltött fasírt

Publikálva: 2017. június 15.
Cimkék : fasírt 

Hidegen és melegen is fogyasztható.

Hozzávalók
3 adagra
  1. A gombához
  2. 3 db gomba - csiperke/sampion
  3. 3 csipet só
  4. 1 evőkanál olívaolaj
  5. A zöldségehez
  6. 30 g zöldborsó
  7. 30 g sárgarépa
  8. 100 g zöldbab
  9. 1 teáskanál só
  10. A fasírt masszához
  11. 250 g sertés darált hús (sovány)
  12. 200 g kenyér - fehér (szikkadt)
  13. 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  14. 1 teáskanál só
  15. 2 csipet fehérbors (őrölt)
  16. 1 mokkáskanál fokhagymapor
  17. A töltelékbe
  18. 30 g trappista sajt
  19. A tepsi kikenéséhez
  20. 1 evőkanál olívaolaj
  21. A fasírt tetjére
  22. 2 evőkanál olívaolaj
  23. 1 púpos evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
100 perc
  1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A gomba fejeket megtisztítjuk, a kalapon belüli lemezeket egy kanál segítségével eltávolítjuk. Mindkét oldalát megsózzuk, és bekenjük egy kevés olajjal. Én 5 darabot sütöttem, de a fasírtba elég volt 3. :)

  2. A sárgarépát apró kockára vágjuk, és enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük a borsóval és a zöldbabbal együtt.

  3. A fasírt masszához egy tálba tesszük a darált húst. A kenyeret vízbe áztatjuk, alaposan kinyomkodjuk, majd a húshoz adjuk. Beletesszük a tojást, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fokhagymaporral. Az egészet alaposan összedolgozzuk.

  4. Egy sütőpapírral bélelt, olajozott tepsibe egyengetjük a húsmassza 1/3-át, majd ráfektetjük a kihűtött zöldbabot. Erre helyezzük a sajt darabokat.

  5. A gombafejekbe töltünk egy adag borsót és répát.

  6. Majd fejjel lefelé óvatosan a sajt darabokra helyezzük őket.

  7. A maradék fasírt masszával beborítjuk a zöldségeket, ügyelve arra, hogy egyenletesen legyen rajta.

  8. Meglocsoljuk olíva olajjal és megszórjuk zsemlemorzsával.

  9. A fasírt tetejére fektetünk egy darab sütőpapírt, és szorosan lefedjük alufóliával. 200 C fokos sütőben puhára sütjük kb. 50 perc alatt.

  10. Levesszük a tetejéről a papírt és a fóliát, majd 230 C fokon megpirítjuk. A pirítás ideje sütőfüggő, figyeljünk oda rá.

  11. Érdemes megvárni amíg nagyjából kihűl, mert úgy szépen lehet szeletelni a töltött fasírtot. :)