Zakuszka

Publikálva: 2017. július 26.
Cimkék : zakuszka 

Az eredeti zakuszka recept azt írja, hogy szabad tűz mellett, parázson kell sütni a padlizsánt, mert attól lesz igazán jó a zakuszka. Így aki teheti, fogadja meg ezt a tanácsot, mert tényleg ad egy plusz ízt az ételnek.

Hozzávalók
4 adagra
  1. 1 db padlizsán (nyers)
  2. 3 db pritaminpaprika
  3. 50 ml olívaolaj
  4. 3 kis fej vöröshagyma
  5. 2 gerezd fokhagyma
  6. 2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  7. 2 púpozott evőkanál sűrített paradicsom
  8. 1 teáskanál só
  9. 3 csipet fehérbors (őrölt)
  10. 2 teáskanál kristálycukor
Elkészítés
80 perc
  1. A padlizsánt félbe vágjuk, a húsát villával megszurkáljuk, és a paprikákkal együtt egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 180 C fokon 35 percig sütjük.

  2. Amíg sül, az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát 2 ek olajon megdinszteljük.

  3. Amikor elkészült a paprika és a padlizsán, a paprikákat egy lezárható edénybe tesszük pár percre, hogy könnyebben le tudjuk húzni a héját. A magját is eltávolítjuk, csak a húsára van szükség. A padlizsánt is megszabadítjuk a héjától.

  4. Leturmixoljuk őket, majd a hagymához adjuk.

  5. Hozzáadjuk a babérlevelet, és a paradicsompürét, majd sózzuk, borsozzuk.

  6. Beleöntjük a maradék olajat, ízlés szerint megcukrozzuk.

  7. Közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg olajos fénye nem lesz, és nem vizenyős.

  8. Amikor elkészült, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk.

  9. Pirítós kenyérrel tálaljuk a zakuszkát.